City Navigator North America 2013.20 is available

 

City Navigator North America 2013.20 is available as of a few minutes ago. I'm downloading it as we speak.

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.
1 2 3
5 6 7
<<Page 4>>

Any

Any major change to a highway or city street that Navteq knows about or was notified about, at some point in past. There is no "change log" available anywhere.

There are hundreds of thousands and perhaps millions of miles of roads and streets in these maps so I think for the most part your going to have to find any updates on your own. Folks here have posted some that they have found already.

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

Nope...no one has a clue. Really!

myblubu wrote:

Anyone know what the major updates are in this release???

Nope...no one has a clue. Really! But we're all very (I repeat VERY) excited about it nonetheless. Really!

--
Politicians and Diapers must be changed often for the exact same reason...

cn na 2013.20 bugs

I found a big bug with CN NA 2013.20 after I loaded it in my NUVI 1450LM.

When you are searching for a Point of Interest and you select the SPELL NAME option, the text entry displayed on the screen lags the touch screen entry and the delay is so bad that entering double or more characters is the outcome.

I'm going to go back to 2012.10 until this is fixed, as it is annoying whern searching for a location.

why

I have two identical 2460LMT unit's, one took the update in less than an hour, shortly after started the second and it's been 4 hours so far ....

--
. 2 Garmin DriveSmart 61 LMT-S, Nuvi 2689, 2 Nuvi 2460, Zumo 550, Zumo 450, Uniden R3 radar detector with GPS built in, includes RLC info. Uconnect 430N Garmin based, built into my Jeep. .

Problem Solved but Garmin is still writing poor software

My primary issue is I did not understand that Garmin wanted to install communicator as an add-on to Firefox. I have no clue why they would want to do that but I do not have Firefox configured to accept add-ons, especially ones that do not announce themselves. But eventually I flipped that switch and with another reboot of Firefox it worked. When I did my second nuvi I had much of this fun to repeat. In other words, Garmins software was not smart enough to recognize that communicator was already updated so I had to download the stupid thing again and reboot Firefox again. And even after the communicator problem was solved there was still more software to download before I could get new maps. Why? I download other files without any software loaded first onto my computer, let alone two programs.

I also put the maps on my computer while updating the first nuvi but still had to wait 3 hours on the second unit since it must still all come from the Garmin server again. Why?

I got no error messages, just a stupid do loop back around the Garmin process. No explanation, no messages, just repeated unnecessary nonense instead of the maps I already paid for.

I appreciate the comments that were trying to be helpful but for those of you that think all of this is OK and Garmin writes good software I have to disagree. This could easily be MUCH easier.

I've tried Liftime updater too but I've never gotten both nuvis to work and I've wasted a day before trying. So I did not try it this time. I also had a TERRIBLE time removing lifetime updater. It would hide and then show up again after I tried running uninstall on it. Eventually it finally allowed itself to be removed. To me, that is another sign of bad software.

My computer is desktop that was new in 2008 running Vista 64. I don't now think my virus protection was involved but it is McAfee. My virus protection and operating system are up-to-date.

Jim

Update

Downloaded with no problems.

Update

spokybob wrote:

This is the first time that I put the map on the SD card. The update went very smoothly today with no problems. My boot up time went from 18 seconds to 20 seconds now. I can live with that.
A quick check of Ft. Madison IA and Osage Beach MO show the new roads. I ran some simulations and found the large JCV file is fine.

How do you put the update on SD card? I didn't seem to find the option.

.

mi_masher wrote:

I found a big bug with CN NA 2013.20 after I loaded it in my NUVI 1450LM.

Try a hard reset before you do that.

--
nüvi 3790T | nüvi 775T | Those who make peaceful revolution impossible, will make violent revolution inevitable ~ JFK

Mexico...

bear007 wrote:
KD5XB wrote:

How do you add Mexico to NA & Canada? I didn't see an option for NA&Mexico, just USA & Canada, or else the southern US States and Mexico.

Some Garmin GPSs are sold with "Full coverage NA" which includes Mexico. Some are sold with "US & Canada", some with just the "US" and I guess there are some with just "Canada". There are many map configurations so take a 2nd look before buying.

You can only update the map coverage you have, unless you pay for more of course.

WAASup wrote:
KD5XB wrote:

How do you add Mexico to NA & Canada? I didn't see an option for NA&Mexico, just USA & Canada, or else the southern US States and Mexico.

Your dezl 560LMT maps do not include Mexico. Newer models (e.g. 3xxx,24xx/25xx) do.

Interesting that it would show me the option, if the option was unavailable. Not sure I understand it.

However, I don't need maps of Mexico anyway. I saw enough of Mexico when I was a teenager, and I don't think I want to try and find the same places again today! LOL!

--
KD5XB in DM84

Thanks for the info, just

Thanks for the info, just got back into the us from Austria, going to d/l the update now.

--
NickJr Nuvi 3597LMT

City Navigator

Thanks for letting us know!

--
an94

Thanks for the info. I

Thanks for the info. I might look at putting it on my garmin. Maybe my street will be on there finally.

An early choice

Honva wrote:
spokybob wrote:

This is the first time that I put the map on the SD card. The update went very smoothly today with no problems. My boot up time went from 18 seconds to 20 seconds now. I can live with that.
A quick check of Ft. Madison IA and Osage Beach MO show the new roads. I ran some simulations and found the large JCV file is fine.

How do you put the update on SD card? I didn't seem to find the option.

Interesting. It was an early choice for me during the update (Install to SD card or install less than all of North America to the internal storage). I received the choice even without a SD card in the nuvi. I wonder if the choice is only offered if the Updater determines that your nuvi has insufficient free space to accept the full North America map update.

Loaded on my 2595LMT: NTF

Loaded on my 2595LMT: NTF

--
"Primum Non Nocere" 2595LMT Clear Channel and Navteq Traffic

So far so good

No issues on my old 780 and 765t...

Larry

So, what does that mean?

JimD1 wrote:

I appreciate the comments that were trying to be helpful but for those of you that think all of this is OK and Garmin writes good software I have to disagree. This could easily be MUCH easier.

I've tried Liftime updater too but I've never gotten both nuvis to work and I've wasted a day before trying. So I did not try it this time. I also had a TERRIBLE time removing lifetime updater. It would hide and then show up again after I tried running uninstall on it. Eventually it finally allowed itself to be removed. To me, that is another sign of bad software.

My computer is desktop that was new in 2008 running Vista 64. I don't now think my virus protection was involved but it is McAfee. My virus protection and operating system are up-to-date.

Jim

But Jim...you don't seem to realize or understand that others are not having the problems you are having. So, what does that mean?

--
Politicians and Diapers must be changed often for the exact same reason...

Just finished...

my fourth install, all is going fine.

I hook up my nuvi's just before I go to bed, and when I awaken...it's finished! No sitting and staring at a screen.

--
"Backward, turn backward, oh time in your flight, make me a child again, just for tonight."

I tried the "Garmin Lifetime

I tried the "Garmin Lifetime Update", "My Dashboard" and searching "MY Maps" All show 2013.10. Someone suggested trying "All my maps" and during the process 2013.20 will appear. Not true.

Don

Think I'll give it a try

now that a few days have passed and the "rush" is over. Hope the lag time on entering under "Spell the Name" is just an isolated incident......I will keep my old version just in case.

Downloaded yesterday

Didn't take too long. Corrected issue with exit number on the ICC which is good.

Then

donaldb530 wrote:

I tried the "Garmin Lifetime Update", "My Dashboard" and searching "MY Maps" All show 2013.10. Someone suggested trying "All my maps" and during the process 2013.20 will appear. Not true.

Don

Then contact Garmin support as there would appear to be something wrong with your account and only they can fix it.

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

Sounds like

it's time to give Garmin a call. Something must be messed up with your account.

donaldb530 wrote:

I tried the "Garmin Lifetime Update", "My Dashboard" and searching "MY Maps" All show 2013.10. Someone suggested trying "All my maps" and during the process 2013.20 will appear. Not true.

Don

--
Alan - Android Auto, DriveLuxe 51LMT-S, DriveLuxe 50LMTHD, Nuvi 3597LMTHD, Oregon 550T, Nuvi 855, Nuvi 755T, Lowrance Endura Sierra, Bosch Nyon

Done

It took a total of 33 minutes to do, from start to finish. Not bad, have to try it later.

--
Nuvi 50LM Nuvi 2555LM

Thanks for the info

I didn't know the new map is available.

CNNANT 2013.20

I D/L it to my 885t last Friday.

So far... no problems.

My experiences w/ installing 2013.20

t923347 wrote:

City Navigator North America 2013.20 is available as of a few minutes ago. I'm downloading it as we speak.

I just installed 2013.20 without incident. It took a couple of hours. Not quite sure how some installations take like only 33 minutes. I use DSL wi-fi; maybe some folks do the install at work over a T-1? Don't know.
Comments/issues/questions
1. The installation process DID NOT query if it should use the SD card.
2. The SMALL JCV file was installed in the unit, not the LARGE JCV file on the SD card.
3. After the installation, there was enough room on the UNIT for me to copy the large JCV file to the JVC folder (yeah, yeah, I renamed the original JCV file first).
4. There were three files installed on the SD card:
a) GMAPUPDATE.GMA (3 kb)
b) GMAPUPDATE.IMG (1,796,672 kb)
c) GMAPUPDATE.UNL (1 kb)
5. I've navigated with the new s/w just fine.
6. I haven't been anywhere to confirm that the LARGE JCV file works.

Questions:
Sound right?
Any reason the LARGE JCV shouldn't work?
Any comments?

Phil

--
Phil in Mentor, Ohio -- Garmin Nuvi 1450

downloaded and installed

downloaded and installed smile smooth as silk smile

--
DriveSmart 50, DriveSmart 60, nuvi 2595, nuvi 3760,

Anyone else get 'lag time' when entering POI name in SPELL NAME?

mi_masher wrote:

I found a big bug with CN NA 2013.20 after I loaded it in my NUVI 1450LM.

When you are searching for a Point of Interest and you select the SPELL NAME option, the text entry displayed on the screen lags the touch screen entry and the delay is so bad that entering double or more characters is the outcome.

I'm going to go back to 2012.10 until this is fixed, as it is annoying whern searching for a location.

Has anyone else experienced this display 'lag time' (that mi_masher experienced) when entering a POI name on the touch screen using SPELL NAME option?

I'm thinking this problem is more likely to be a device software problem or memory issue instead of a problem that came about with the latest map download. I guess a device that has reached its memory limit may react with a slow or lagging entry, which was ultimately caused by the latest map being larger in memory size...but it sounds like a device problem and not a map problem to me. Anyone else?

--
Politicians and Diapers must be changed often for the exact same reason...

Answers

plunder wrote:

Questions:
Sound right?
Any reason the LARGE JCV shouldn't work?
Any comments?

Phil

Yes
No
No
laugh out loud

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

Large JCV FIle

plunder

Quote:

6. I haven't been anywhere to confirm that the LARGE JCV file works

Yesterday we cruised the Interstates around Moline IL. All the views came up OK. Maybe they stay on the screen a couple of seconds longer than before.

--
1490LMT 1450LMT 295w

Upload speeds

plunder wrote:
t923347 wrote:

City Navigator North America 2013.20 is available as of a few minutes ago. I'm downloading it as we speak.

I just installed 2013.20 without incident. It took a couple of hours. Not quite sure how some installations take like only 33 minutes. I use DSL wi-fi; maybe some folks do the install at work over a T-1? Don't know.
Comments/issues/questions

I got it done in 33 minutes because I have cable with their high speed contection. My upload speed is 7.5-8.00 mbs, and my download speed is about
55-60 mbs. DSL wi-fi comes nowhere of the speed compare to a cable contection. That's why my map updates take me less than 40 minutes all the time. Hope that helps why.

--
Nuvi 50LM Nuvi 2555LM

Thanks for the info

t923347 wrote:

City Navigator North America 2013.20 is available as of a few minutes ago. I'm downloading it as we speak.

I wonder when 2014.10 available? :->

1450 lag time searching with POI / spell

koot wrote:
mi_masher wrote:

I found a big bug with CN NA 2013.20 after I loaded it in my NUVI 1450LM.

When you are searching for a Point of Interest and you select the SPELL NAME option, the text entry displayed on the screen lags the touch screen entry and the delay is so bad that entering double or more characters is the outcome.

I'm going to go back to 2012.10 until this is fixed, as it is annoying whern searching for a location.

Has anyone else experienced this display 'lag time' (that mi_masher experienced) when entering a POI name on the touch screen using SPELL NAME option?

I'm thinking this problem is more likely to be a device software problem or memory issue instead of a problem that came about with the latest map download. I guess a device that has reached its memory limit may react with a slow or lagging entry, which was ultimately caused by the latest map being larger in memory size...but it sounds like a device problem and not a map problem to me. Anyone else?

I've had the lag time with my 1450LMT since 2013.10 was installed. I didn't have the unit for a long time before that to know if the lag existed before that map. Kind of use to it now.

--
Harley BOOM GTS, Zumo 665, (2) Nuvi 765Ts, 1450LMT, 1350LM & others | 2019 Harley Ultra Limited Shrine - Peace Officer Dark Blue

Lag time searching with POI / spell

I have been having the same problem with my 855. Talk with Garmin and they told me that they don't see this as a problem since they can find any complaint about this.

--
3790LMT; 2595LMT; 3590LMT, 60LMTHD

Jim may understand, but just not care.

koot wrote:

But Jim...you don't seem to realize or understand that others are not having the problems you are having. So, what does that mean?

What that means is McAfee is crap. If anyone is going to spend money on antivirus, get Eset's NOD32. If you don't want to spend money, AVG or Avast work well and are frequently updated. Plus, they don't try and take over the system like McAfee and Symantec do.

Seriously though, it's far easier to bitch at Garmin for something like this than to look in the mirror at the real cause.

--
"Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job." --Douglas Adams

1450LMT lag

bear007 wrote:
koot wrote:
mi_masher wrote:

I found a big bug with CN NA 2013.20 after I loaded it in my NUVI 1450LM.

When you are searching for a Point of Interest and you select the SPELL NAME option, the text entry displayed on the screen lags the touch screen entry and the delay is so bad that entering double or more characters is the outcome.

I'm going to go back to 2012.10 until this is fixed, as it is annoying whern searching for a location.

Has anyone else experienced this display 'lag time' (that mi_masher experienced) when entering a POI name on the touch screen using SPELL NAME option?

I'm thinking this problem is more likely to be a device software problem or memory issue instead of a problem that came about with the latest map download. I guess a device that has reached its memory limit may react with a slow or lagging entry, which was ultimately caused by the latest map being larger in memory size...but it sounds like a device problem and not a map problem to me. Anyone else?

I've had the lag time with my 1450LMT since 2013.10 was installed. I didn't have the unit for a long time before that to know if the lag existed before that map. Kind of use to it now.

I've had the lag on my 1450LMT since 2013.10. See the thread I started here:

http://www.poi-factory.com/node/36770

There was no final resolution to the problem if you wanted to skip the lengthy thread.

--
nuvi 350 nuvi 1450LMT

thanks for the heads up

thanks for the heads up smile

No update alert

For some reason my updater didn't tell me this new update was out.

Thankfully this thread is here. Downloading now.

keyboard entry lag

I have also experienced keyboard entry lag since the previous map update.

My guess is the cause is the very low amount of free space on the device due to the larger map size.

I don't think this latest map has any chance of fitting on my 750.

Maybe next week, when I find the time, I will put back an older (smaller) map on the nuvi 750, and put the latest map I have on SD card. I bet this will eliminate the lagging keyboard input problem.

Thanks for the update!

Thanks for the update!

Spell Name Lag - That would be most interesting and helpful

HowardZ wrote:

I have also experienced keyboard entry lag since the previous map update.

My guess is the cause is the very low amount of free space on the device due to the larger map size.

I don't think this latest map has any chance of fitting on my 750.

Maybe next week, when I find the time, I will put back an older (smaller) map on the nuvi 750, and put the latest map I have on SD card. I bet this will eliminate the lagging keyboard input problem.

Howard - That would be most interesting and helpful in trying to determine what is causing the 1~1.5 second keyboard entry lag when entering a POI name in 'Spell Name'. Please let us know your findings... Thanks!

--
Politicians and Diapers must be changed often for the exact same reason...

Just in time !!!!!

t923347 wrote:

City Navigator North America 2013.20 is available as of a few minutes ago. I'm downloading it as we speak.

Good timing for our next RV trip to New England from the midwest. Studying the American Revolution in depth for the the places we will visit.

--
rvOutrider

Not a memory problem

HowardZ wrote:

I have also experienced keyboard entry lag since the previous map update.

My guess is the cause is the very low amount of free space on the device due to the larger map size.

I don't think this latest map has any chance of fitting on my 750.

Maybe next week, when I find the time, I will put back an older (smaller) map on the nuvi 750, and put the latest map I have on SD card. I bet this will eliminate the lagging keyboard input problem.

FWIW ... I don't suspect the memory because I have the full map on the SD card and loads of free mem on the 1450LMT internal memory ... though yours could be the memory if you're that low.

--
Harley BOOM GTS, Zumo 665, (2) Nuvi 765Ts, 1450LMT, 1350LM & others | 2019 Harley Ultra Limited Shrine - Peace Officer Dark Blue

wonder

Wonder if we have the old one then, because we have the 2350LMT.....will that new mall that they built in 1998 finally be on the map? LOL

Me too!

donaldb530 wrote:

I tried the "Garmin Lifetime Update", "My Dashboard" and searching "MY Maps" All show 2013.10. Someone suggested trying "All my maps" and during the process 2013.20 will appear. Not true.

Don

Same thing here. But I did use the mygarmin update and it found and installed the latest version. Whenever I have tried to use the lifetime updater, it installs until it gets down to 1 minute left and just stops. The mygarmin way worked fine!

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

Thanks

Thanks for the heads-up!

JCV link

Does anyone have the link to the larger JCV file?

Check here

finbar wrote:

Does anyone have the link to the larger JCV file?

The really large (750MB-ish) full-screen JCV file for 2013.20 is discussed here:

http://www.poi-factory.com/node/37353

It's working well with my nuvi 855.

thanks..

I was looking for it.. Thanks..

765T

finbar wrote:

I was looking for it.. Thanks..

I think your 765T may receive the large file by default with the latest map update so no extra work would be needed. But your two nuvi 8x5 models could greatly benefit from the large JCV file.

Do you plan to put the file on a SD card or will you somehow try to squeeze it internally on the 8x5s? I'll suggest the SD card route.

1 2 3
5 6 7
<<Page 4>>