Garmin 765T - Problems entering text (gets stuck/freezes momentarily)

 

I have a 765T (this is actually a replacement 7655T that Garmin sent me when I sent my other unit back in for repair due to a problem with the screen - pressing the screen and something else on the screen being selected.)

This replacement unit didn't seem to suffer from the same problem so I figured I was fine. However, I've been noticing that this replacemtnt unit tends to hesitate/freeze when entering text sometimes. I notice it mostly on the Where to go> Points of Interest area. If I select "Spell Name" or "Spell" after selecting any other options in this area, when the keyboard comes up and I start typing, when I get to the 2nd letter, the screen freezes for about 3-4 seconds. It looks like the unit registers the letters if I keep typing and they just all show up at once after the screen unfreezes. The unit doesn't behave like that in any other areas where you have to use the keyboard but only inside "Points Of Interest" areas. This is very annoying and I am pretty sure my original unit didn't behave this way. Anyone know how to fix this?

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT
1 2 3
<<Page 4>>

I know the feeling!

jmkthird wrote:

the less complicated these things are, the better they work, my 3XX series NEVER have problems, but my 765T is much prettier. I've kinda learned to work around the latest flaw in the 765T...oh well, I guess we have to wait...

Ditto! I have a Streetpilot 340 and and Nuvi 350 and they have never had all the problems I've experienced with my 765T! I guess, the more features, the more likelihood that something can go wrong...

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

Downloaded an update this morning...

myblubu wrote:
jmkthird wrote:

the less complicated these things are, the better they work, my 3XX series NEVER have problems, but my 765T is much prettier. I've kinda learned to work around the latest flaw in the 765T...oh well, I guess we have to wait...

Ditto! I have a Streetpilot 340 and and Nuvi 350 and they have never had all the problems I've experienced with my 765T! I guess, the more features, the more likelihood that something can go wrong...

and don't seem to have that short wait when entering new street names etc! Keeping my fingers crossed...along with everything else, good luck with yours!!

--
"Backward, turn backward, oh time in your flight, make me a child again, just for tonight."

No 7x5 firmware update

jmkthird, I just checked and at this time there is no firmware update beyond 3.90 for the nuvi 7x5.

Note that the typing lag introduced in 3.90 does not occur when entering addresses, only when using the Spell function on POI search.

There was a recent update for traffic text, so maybe that is what you updated.

--
Alan - Android Auto, DriveLuxe 51LMT-S, DriveLuxe 50LMTHD, Nuvi 3597LMTHD, Oregon 550T, Nuvi 855, Nuvi 755T, Lowrance Endura Sierra, Bosch Nyon

Freezing Keyboard

It's been awhile since I looked back to this post....guess the bug has not yet been fixed! I'll just have to get used to it.....

.

There has been no firmware update past v3.90 since it's release in Dec 2009. There have been a couple of voice updates along with a traffic text update as mentioned by Alan within the last month or so but no firmware as of June 29. To avoid this confusion, just use WebUpdater to see exactly what has been updated instead of guessing with myDashboard.

"my Dashboard vs WebUpdater...which should I use?"
http://www.poi-factory.com/node/29123

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

I'll...

alandb wrote:

jmkthird, I just checked and at this time there is no firmware update beyond 3.90 for the nuvi 7x5.

Note that the typing lag introduced in 3.90 does not occur when entering addresses, only when using the Spell function on POI search.

There was a recent update for traffic text, so maybe that is what you updated.

check again....thanks much.

--
"Backward, turn backward, oh time in your flight, make me a child again, just for tonight."

Thanks...

DorkusNimrod wrote:

There has been no firmware update past v3.90 since it's release in Dec 2009. There have been a couple of voice updates along with a traffic text update as mentioned by Alan within the last month or so but no firmware as of June 29. To avoid this confusion, just use WebUpdater to see exactly what has been updated instead of guessing with myDashboard.

"my Dashboard vs WebUpdater...which should I use?"
http://www.poi-factory.com/node/29123

I was hoping beyond hope I suppose! I'll wait with the rest of you all!

--
"Backward, turn backward, oh time in your flight, make me a child again, just for tonight."

What are they waiting for?

jmkthird wrote:
DorkusNimrod wrote:

There has been no firmware update past v3.90 since it's release in Dec 2009. There have been a couple of voice updates along with a traffic text update as mentioned by Alan within the last month or so but no firmware as of June 29. To avoid this confusion, just use WebUpdater to see exactly what has been updated instead of guessing with myDashboard.

"my Dashboard vs WebUpdater...which should I use?"
http://www.poi-factory.com/node/29123

I was hoping beyond hope I suppose! I'll wait with the rest of you all!

I can't believe that they haven't corrected this yet.

traffic problem fixed using webupdater

Although this problem with the freezing text needs to be fixed, another problem with the 3.90 firmware update was the traffic randomly going out as we all know. This problem has recently been corrected though with a traffic update for the 765t in the WebUpdater program. I believe it's entitled "Traffic/text update" or something close to that. I now have traffic everywhere I need it without it randomly going out. Just wanted to let everyone know.

--
Garmin Nuvi 3490lmt, 765t with Lifetime maps and Clear Channel traffic

Have To Check

rame1012 wrote:

This problem has recently been corrected though with a traffic update for the 765t in the WebUpdater program. I believe it's entitled "Traffic/text update" or something close to that.

I applied that update the other day and assumed it was just fixing some misspelling or other similar error. I had the gray icon on my commute earlier this week and figured it was the same old traffic reception bug. I will have to pay a bit more attention when the gray icon reappears and see if the issue is truly a reception issue or if it is still not working right for me. I found in past that by going into diagnostics while the icon was gray, you would see that the GTM 20 was receiving normally. If I still see it synced and the icon is gray, I will assume I am still broken.

I really want a fix for the 3.90 stutter. Entering the PIN to GarminLock can be frustrating sometimes.

--
I support the right to keep and arm bears.

please report back...

Aardvark wrote:

I found in past that by going into diagnostics while the icon was gray, you would see that the GTM 20 was receiving normally. If I still see it synced and the icon is gray, I will assume I am still broken.

Please report back if this fixes the stagnant/grey icon traffic issue for you. I'm on 3.60 and staying there until this issue (at least) is resolved. Personally, I'm not holding my breath that this "traffic text update" fixes the issue since reverting from 3.90 to 3.60 totally corrects it. But then again, anything is possible...

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

unit no 3

has the search bug, still has the touch screen problem, the replacement for it will not be another garmin,

Hmmmmmm!

blake7mstr wrote:

has the search bug, still has the touch screen problem, the replacement for it will not be another garmin,

Isn't it unbelievable that they continue to send out replacements with the same problems....who's in charge there....they need to be fired and someone with some brains needs to replace him. It is a crime the way the company is being run....A person would have to be blind, deaf, stupid and everything else to not see what is happening.

--
Bobby....Garmin 2450LM

*possible* grey icon traffic fix...

rame1012 wrote:

This problem has recently been corrected though with a traffic update for the 765t in the WebUpdater program. I believe it's entitled "Traffic/text update" or something close to that.

I have again updated from 3.60 to 3.90 to test this traffic/text update. So far after a couple of hours on my indoor test-bed (yes, I *do* get satellite reception indoors), I have NOT had the grey traffic icon/traffic delayed xx minutes issue as before. Yes, I did get this regularly on the test-bed and not seeing it here is a good sign. The real test will come Friday & the weekend where I'll give it some real-world testing on our weekly trip to Disneyland and around town. I'll update with any findings. If this turns out to *not* be a valid fix, I'll just drop back down to 3.60 (again).

As was also mentioned by "rame1012", the POI search bug *is* still present.

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

*possible* grey icon traffic fix...

rame1012 wrote:
This problem has recently been corrected though with a traffic update for the 765t in the WebUpdater program. I believe it's entitled "Traffic/text update" or something close to that.

I think rame1012 is referring to “traffic text / all languages”. See link to photo http://img248.imagevenue.com/img.php?image=72406_7_2_20107_4...

It didnt work for me. I had to roll back to software 3.60.

--
nüvi 3590LMT "always backup your files"

Got an

Got an e-mail today from a source that says, Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

The wait may just about be over. grin

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

The delay is not that bad.

t923347 wrote:

Got an e-mail today from a source that says, Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

The wait may just about be over. grin

Well

zch888 wrote:
t923347 wrote:

Got an e-mail today from a source that says, Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

The wait may just about be over. grin

it's been 5 or 6 months now, unless I don't understand what you mean by "the delay is not that bad".

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

Probably means that the POI

Probably means that the POI search delay is not that bad... not the waiting 5-6 months for the firmware release mrgreen

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

Bad enough.....

zch888 wrote:
t923347 wrote:

Got an e-mail today from a source that says, Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

The wait may just about be over. grin

It was bad enough for me to return two of them and get one that worked without any delay. The 1490T I got works perfectly....knock on wood....

--
Bobby....Garmin 2450LM

Sure...

beats the hell out of Thomas Brothers!

--
"Backward, turn backward, oh time in your flight, make me a child again, just for tonight."

3.92 ??

t923347 wrote:

Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

I wonder why the .02 and not a full blown update to say 4.00, 4.10, etc. as with previous releases. Previously they went 2.20 -> 2.50 -> 3.00 -> 3.10 -> 3.30 -> 3.40 -> 3.60 -> 3.80 -> 3.90. 3.30 was the one that bricked 7x5's and 3.80 was never formally released.

--
I support the right to keep and arm bears.

3.8 is out there

Aardvark wrote:
t923347 wrote:

Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

I wonder why the .02 and not a full blown update to say 4.00, 4.10, etc. as with previous releases. Previously they went 2.20 -> 2.50 -> 3.00 -> 3.10 -> 3.30 -> 3.40 -> 3.60 -> 3.80 -> 3.90. 3.30 was the one that bricked 7x5's and 3.80 was never formally released.

The last 765 that was sent to me (two week ago) has 3.8 on it. After three 3.9 units, I told them that I wanted my money back. They told me that would back date a new unit to 3.8. They did and sent it out to me and it has worked just fine. I have not had one of the problems that I had with 3.9. I won't even update my free maps. The only time I hook it up to a computer, is to update my POI's. They did tell me that they know about all the problems because of 3.9 and a fix for 3.9 will be released shortly.

--
Paul..... Nuvi 765T

3.80

pcatch135 wrote:

The last 765 that was sent to me (two week ago) has 3.8 on it. After three 3.9 units, I told them that I wanted my money back. They told me that would back date a new unit to 3.8.

I wish they had made 3.80 available for download somewhere. I suspect it was a maintenance release to support the newer processor boards. 3.60 is not an option due to my V11 processor.

I'll probably faint if they release an update to 3.90 shortly. They have been claiming since March an update was on the way. I am approaching four months with my second 765T now. I just used my C550 yesterday as I didn't want to deal with some of the grief the 765T has been giving me. Tomorrow I will test out the traffic and see if the recent traffic text update fixes the gray icon problem.

--
I support the right to keep and arm bears.

Actually a typing

Aardvark wrote:
t923347 wrote:

Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

I wonder why the .02 and not a full blown update to say 4.00, 4.10, etc. as with previous releases. Previously they went 2.20 -> 2.50 -> 3.00 -> 3.10 -> 3.30 -> 3.40 -> 3.60 -> 3.80 -> 3.90. 3.30 was the one that bricked 7x5's and 3.80 was never formally released.

Actually a typing error. It should be 3.95 Beta and who knows it maybe 4.00 when it's officially released.

--
Nuvi 350, 760, 1695LM, 3790LMT, 2460LMT, 3597LMTHD, DriveLuxe 50LMTHD, DriveSmart 61, Garmin Backup Camera 40 and TomTom XXL540s.

Beta??????

t923347 wrote:
Aardvark wrote:
t923347 wrote:

Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

I wonder why the .02 and not a full blown update to say 4.00, 4.10, etc. as with previous releases. Previously they went 2.20 -> 2.50 -> 3.00 -> 3.10 -> 3.30 -> 3.40 -> 3.60 -> 3.80 -> 3.90. 3.30 was the one that bricked 7x5's and 3.80 was never formally released.

Actually a typing error. It should be 3.95 Beta and who knows it maybe 4.00 when it's officially released.

I thought the Garmin users were the beta testers...We seem to find the problems there programers cant't seem to come up with. It could be they don't know how to operate the GPS....

--
Bobby....Garmin 2450LM

Traffic Still Not Working

I took the 765T out today after the holiday weekend and I find the recent traffic text update has not fixed my device. I had the gray icon for a few minutes so I went into diagnostics and checked the GTM 20 status. It was still receiving TMC packets and was synced with a station. Exited out and the icon was still gray. Looks like it will have to be a firmware upgrade. Should that not solve the problem, I think the 765T is going on eBay and I am sticking with the C550.

--
I support the right to keep and arm bears.

Beta

t923347 wrote:

Got an e-mail today from a source that says, Firmware version 3.92 is currently in Beta and addresses many, perhaps all, of the problems discussed here.

The wait may just about be over. grin

Well, it has been months for them to develop the new version. How much longer for it to go through the beta phase???

3.9

I hadn't been on in a while and the 765T was driving me nuts. Yesterday I back dated to 3.60 and all is well. Thanks all of you who stay so on top of this. Without those how to's I find here it would probably be in the trash.

--
John

Similar experience...

When I did an update, I had a similar experience on my 765T. I deleted all the recent finds and favorites ... and all seemed to start working well again. Not sure why there was an issue with 'recently found' items or favorites, but flushing those two categories got me 'back on track!'

--
Cleveland, OH Nuvi 780

Garmin 765 Entering Text in POI Screen

Greetings from Australia. Love your work. grin
Have the same problem entering text into the "spell address" section of POI screen, and hoped you guys might come up with a solution. Using V3.90 firmware, and on 3rd 765 unit after 2 replaced under warranty (screen issues on both).
Garmin Support in Oz has today told me, at last, that the issue is indexing POI's i.e. when you spell something starting, say, "C", it locks up to index all C entries before proceeding. The time delay is apparently because the Garmin indexing process is somehow inefficient. The fix, I am told, will be the 3rd party outsourcing of installed POI's on future models, with these being provided as an additional cost add-on (he mentioned the vicinity of $A30 annually and a company called Cyclops as the supplier).
I suggested that this would see most customers go elsewhere, but not particularly interested.
Cheers

--
grandog

I got the same issue with my

I got the same issue with my unit. Gotta live with it and hope it not getting worse.

DorkusNimrod

DorkusNimrod wrote:
rame1012 wrote:

This problem has recently been corrected though with a traffic update for the 765t in the WebUpdater program. I believe it's entitled "Traffic/text update" or something close to that.

I have again updated from 3.60 to 3.90 to test this traffic/text update. So far after a couple of hours on my indoor test-bed (yes, I *do* get satellite reception indoors), I have NOT had the grey traffic icon/traffic delayed xx minutes issue as before. Yes, I did get this regularly on the test-bed and not seeing it here is a good sign. The real test will come Friday & the weekend where I'll give it some real-world testing on our weekly trip to Disneyland and around town. I'll update with any findings. If this turns out to *not* be a valid fix, I'll just drop back down to 3.60 (again).

As was also mentioned by "rame1012", the POI search bug *is* still present.

DorkusNimrod, any update on gray traffic icon?

--
Iphone XR, Drivesmart 61,Nuvicam, Nuvi3597

.

rookie8155 wrote:

DorkusNimrod, any update on gray traffic icon?

In my testing, I still got the gray traffic icon periodically while traffic data was indeed being updated according to the GTM diagnostics.

I dropped back down to 3.60 where I no longer get false readings.

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

Sad

grandog wrote:

The fix, I am told, will be the 3rd party outsourcing of installed POI's on future models, with these being provided as an additional cost add-on (he mentioned the vicinity of $A30 annually and a company called Cyclops as the supplier).

Sad that they do not have the in-house talent to write such a thing. The crazy thing is it worked prior to version 3.90 of the firmware. Something they screwed up after 3.80 caused the problem.

That estimate of USD$26.00 is a pretty high price for Garmin (and us) to pay for a software routine. Of course they could make the hardware even cheaper to compensate. Anybody want an even more unreliable Bluetooth?

--
I support the right to keep and arm bears.

quote=DorkusNimrod]rookie81

quote=rookie8155]DorkusNimrod, any update on gray traffic icon?[/quote]

In my testing, I still got the gray traffic icon periodically while traffic data was indeed being updated according to the GTM diagnostics.

I dropped back down to 3.60 where I no longer get false readings.
[/quote]

Thanks for the update. So I will keep mine to 3.60 then. It is always some issue. Garmin fixed call display with firmware 3.90 when pairing iphone with Nuvi. After downgrading to 3.60 no call display but traffic works now. So I will preffer traffic over call display.

--
Iphone XR, Drivesmart 61,Nuvicam, Nuvi3597

anyone know if Garmin is

anyone know if Garmin is going to actually fix this problem?!?!?! Its going on months that they've known about it, how long before we get a fix?

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

Same Problem

Mine, too!

Welcome to the club!

KeenanMD wrote:

Mine, too!

It's kinda frustrating, but I've actually gotten pretty good at typing ahead while the screen is frozen and seeing all my characters "appear" after a few seconds. It's just a little annoying!

Also, whenever I ask a passenger to enter something for me, they usually think it's broken or somehting when it freezes like that - not very impressive for potential GPS shoppers when considering a future purchase.

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

Resolved.

by firmware 4.0. See this thread: http://www.poi-factory.com/node/29823

--
Alan - Android Auto, DriveLuxe 51LMT-S, DriveLuxe 50LMTHD, Nuvi 3597LMTHD, Oregon 550T, Nuvi 855, Nuvi 755T, Lowrance Endura Sierra, Bosch Nyon

I have been lurking on this

I have been lurking on this site for several months. I'd like to thank everyone on this board. You've save my sanity more than I can say.

The screen issues were going to be my apex. Even the delete button misfired with a letter. Then delete the deletion... what a mess.

I have had the same issues with the random screen misfires, 2nd character freeze, traffic disappears, and reboots.

Already swapped a new 765T for a 2nd replacement with the same issues. The update appears to fix the screen misfire and freeze issues. I haven't been able to test the rest yet.

I don't want to declare mission accomplished prematurely. We know how badly that can go. Anyone else want to post whether software version 4.0 fixed these issues.

From a lurker who has appreciated this board

You've saved my sanity. Gone thru 2 765T's and Garmin was arranging to RMA for a 3rd due to these issues.

Thought I'd check this board one last time before returning it again.

Upon first blush, software version 4.0 appears to resolve some of the worst issues. Will test the rest when I go on the road tomorrow.

Thanks to all.

wow!

CAnative wrote:

You've saved my sanity. Gone thru 2 765T's and Garmin was arranging to RMA for a 3rd due to these issues.

Thought I'd check this board one last time before returning it again.

Upon first blush, software version 4.0 appears to resolve some of the worst issues. Will test the rest when I go on the road tomorrow.

Thanks to all.

Can't wait to try it! I'm away from home now and left my USB cable at home! Rats! Guess I'll have to wait until I get back home to try it! Oh, well...

Thanks for letting us know about the update.

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

Installed!

myblubu wrote:
CAnative wrote:

You've saved my sanity. Gone thru 2 765T's and Garmin was arranging to RMA for a 3rd due to these issues.

Thought I'd check this board one last time before returning it again.

Upon first blush, software version 4.0 appears to resolve some of the worst issues. Will test the rest when I go on the road tomorrow.

Thanks to all.

Can't wait to try it! I'm away from home now and left my USB cable at home! Rats! Guess I'll have to wait until I get back home to try it! Oh, well...

Thanks for letting us know about the update.

Just installed 4.0 and my keyboard delay problem is solved!

I haven't noticed the speed limit indicator turn red, etc. since the update - actually I haven't noticed the speed limit indicator at all since the update. I wonder if I just haven't been on any roads with that feature or something's wrong. I've noticed it in the past, but not since the update, but I've only driven to work since the update, so no highway driving yet - we'll see...

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

.

myblubu wrote:

I haven't noticed the speed limit indicator turn red, etc.

It should be noted that the new overspeed indicator mentioned with the v4.00 update will NOT function if the speed limit for the road is not being displayed on the unit (e.g. the rectangular white "Speed Limit 65" sign).

If the unit does not know the speed limit for the road (no speed limit data in the map), it would have no way to tell that you've gone over the speed limit. Our Canadian friends don't have the speed limit data available to them (or it's very sparse) in the mapping data so if you're in Canada, you likely won't see the white Speed Limit sign nor the overspeed indicator.

--
nuvi 760, nuvi 765T, nuvi 855, nuvi 3790LMT, nuvi 3490LMT - SoCal area

.

There's still no speed limit data in 2011.10, at least not in the Toronto area sad

--
Nüvi 2595LMT

Needs to be Setable

The red on the speed is a nice feature but would be much better and more useful if the "Turn Red Speed" was setable. On most Texas highways the traffic runs on average 5 to 10 mph faster than posted. The ability to set the Red Speed using a + or - number (60 mph and set factor of +5 - turns red at 65) would be more useful than than turning red 1 mph over the limit. Seems mind is always red. Oh yes, the red is difficult to read at night.

--
Nuvi 750 and 755T

Just noticed it!

DorkusNimrod wrote:
myblubu wrote:

I haven't noticed the speed limit indicator turn red, etc.

It should be noted that the new overspeed indicator mentioned with the v4.00 update will NOT function if the speed limit for the road is not being displayed on the unit (e.g. the rectangular white "Speed Limit 65" sign).

If the unit does not know the speed limit for the road (no speed limit data in the map), it would have no way to tell that you've gone over the speed limit. Our Canadian friends don't have the speed limit data available to them (or it's very sparse) in the mapping data so if you're in Canada, you likely won't see the white Speed Limit sign nor the overspeed indicator.

Just noticed the red speed indicator! I guess I wasn't driving on a road that had the feature, but just went on the highway this weekend and noticed it.

--
Garmin c340, Nuvi 350, Nuvi 765T, Nuvi 2360LMT

What did you expect? Garmin

What did you expect? Garmin to support third world country? We pay more for Everything; cars, GPS; electronics, you name it. We should feel sooo lucky that even maps are updated regularly (and they are).

On a brighter side, at least FM traffic works. Let me know of your experience with nuvi in Toronto. I bought mine recently but did not do any ‘serious’ driving and navigating.

Well.....Another thing to do prior to leaving town

Now that 4.0 is out, I'll have to load it prior to heading out of town. I've gotten used to the "freeze up" of text entry and as others have stated, I too am pretty good at going on and just letting it catch up.....Now maybe that will end!

1 2 3
<<Page 4>>